keskiviikko 17. helmikuuta 2010

Westien JTO

Olen jo jonkin aikaa seurannut westien JTO:n 2009-2013 toteutumista. Tein asiasta pienen "tilaston" ja kirjoitin rotujärjestölle asiasta eilen alla olevan kirjeen. Vastauksen olen saanut yhdeltä jalostustoimikunnan jäseneltä.

Westiekerhon hallitus ja jalostustoimikunta

16. helmikuuta 2010

Selatessani 12.2.2010 Westiekerhon sivuja, totesin pentuvälityksen sivulla olevan pentueen, jonka isältä puuttuivat terveystarkastukset (ko. uroksella on jo 25 tiedossa olevaa pentua, jotka ovat syntyneet viimeisen puolen vuoden aikana). Soitin kerhon pitkäaikaiselle, erittäin pidetylle pentuvälittäjälle, kysyen, miten tämä on mahdollista. Tyrmistyneenä sain kuulla, että hänet on irtisanottu tehtävästä, koska hänen kennelinsä on Westiekasvattajat.fi –sivustoilla. Lisäksi kuulin hänenkin kysyneen ko. uroksesta Westiekerholta, saamatta siihen kuitenkaan vastausta.

Kun selailin Kennelliiton Koiranet- ja Westiekerhon sivuja, oli tulos voimassa olevan JTO:n osalta lohduton: Viimeisen kolmen kuukauden aikana rekisteröidyissä pentueissa jommalta kummalta tai molemmilta vanhemmalta puutuivat suositeltavat terveystulokset 8 koiralta, näyttelytulokset 16 koiralta ja lisäksi 4:llä uroksella pentumäärä ylitti enimmäismäärän. Ko. aikana oli rekisteröity 35 pentuetta ja niistä puutteita JTO:n suosituksiin nähden oli 19:ssa pentueessa eli yli puolessa rekisteröinneistä. Westiekerhon jalostusuros-listalla oli 4 koiraa, joiden pentumäärä ylitti suositellun (25 pentua / 5vuotta). Jätin ”tilastosta” pois tuonti-, sukupuu- ja ulkomaiset koirat, joilta terveystulokset puuttuivat, vaikka niistä varmasti osa olisi sinne kuulunut JTO:n lauseen ”Jos ulkomaalainen uros on tuotu Suomeen ja astutus tapahtuu Suomessa, tulee uroksella olla virallinen silmä ja polvitarkastuslausunto” -mukaan.

Puutteita oli niin isoilla kuin pienemmillä kasvattajilla, myös Westiekerhon luottamustehtävissä toimivilla kasvattajilla. Miten voidaan edellyttää, että uudet kasvattajat noudattavat JTO:ta, kun sitä ei noudata vanhemmat, nimekkäätkään kasvattajat? Eikö rotujärjestössä toimivien kasvattajien tulisi olla esimerkkinä asioissa, jotka toimivat rodun hyväksi?

Kysynkin siis rotujärjestöltä ja sen jalostustoimikunnalta, mitä se on suunnitellut tekevänsä, jotta jo vuoden voimassa ollut JTO ja sen suositukset toteutuvat? Itse olen omistanut westien 15 vuotta ja ollut pienimuotoinen kasvattaja 10 vuotta. Koko tuon ajan rodun tilanne on mennyt alaspäin. Näenkin ainoana mahdollisuutena rodun viemisen pevisaan, koska tällaisilla suosituksilla ei näytä olevan mitään merkitystä.

Terveisin
Eija Paananen, kennel Geroshine

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti