torstai 18. maaliskuuta 2010

WK:n jäsenmaksut ja kokousvaltakirja-asiaa

Westielehdessä 1/2010 lukee, että jäsenmaksut on postitettu (Jäsensihteeri tiedottaa-palstalla). Lehti tuli minulle 19.2. Kun eilen ihmettelin missä jäsenmaksu viipyy, sainkin kuulla, että ko. maksut on laitettu postiin vasta tämän viikon tiistaina, 16.3. Soitin Patentti ja rekisterihallitukseen (PRH), kysyen, täytyykö ko. maksu olla maksettu kevätkokoukseen mennessä. Vastaus oli, että ei, koska tulee näin myöhään. Siten kaikki viime vuoden jäsenmaksunsa maksaneet ovat tervetulleita ja äänioikeutettuja ko. kokouksessa riippumatta siitä, aikooko tämän vuoden maksun maksaa vai ei.

Lukiessani aamulla WK:n sääntöjä, pisti silmään kohta, jossa kerrottiin kevät/syyskokouksessa käsiteltävät asiat ja siellä kohta 3 "valtakirjojen tarkastus". Mieleeni tuli WK:n kokous, missä valtakirjat tarkastettiin ennen kokousta (kuten nytkin on ollut tarkoitus). Oli tulossa mielenkiintoinen pj:n vaali ja valtakirjoja oli paljon. Kun toinen osapuoli tuntui jäävän häviölle, alkoi se soitella kaikkia lähellä asuvia WK:n jäseniä apuun ja ko. tilaisuudesta tuli uskomaton härdelli.

Kysyi tänään PRH:lta, voidaanko valtakirjat tarkastaa ennen kokousta ja vastaus oli ehdoton ei! Kokous täytyy avata ja todeta lailliseksi, jonka jälkeen sisälle ei enää pääse ja sitten asialistan kohdassa 3 (WK:n säännön mukaan) valtakirjat tarkastetaan ja kokous odottaan sen ajan. Eli toisin sanoen: valtakirjojen tarkastus ennen kokousta on sääntöjen vastaista ja tämän perusteella kokous voidaan mitätöidä.

3 kommenttia:

  1. Korjaathan virheen oikeaksi ja kirjoitat kuten asia todellisuudessa oli: tuossa nimenomaisessa surullisen kuuluisassa kokouksessa valtakirjat tarkastettiin nimeenomaan KESKEN KOKOUKSEN ja kokous VIIVÄSTYI SIITÄ JOHTUEN 1-1,5 TUNTIA ja ko. kokouksen pj kävi vähän väliä HOPUTTAMASSA ja PAINOSTAMASSA valtakirjojen tarkastuksessa kiirehtimistä, jotta kokous pääsee jatkumaan. Mutta jotta äänetysoikeus voidaan tarkastaa oikeaksi, aikaa menee mitä menee, kiirehtimällä saattaa joku ei-jäsen saada äänioikuden ja kokous voidaan mitätöidä sen vuoksi. Eli täysin asiaton hoputus ko. puheenjohtajalta! Sama painostus samaisen henkilön puolelta jatkui myös äänetystulosten laskemisessa.

    Tuon hyvin ikävän ja negatiivishenkisen kokouksen jälkeen on siirrytty käytäntöön, että valtakirjat tarkastetaan ENNEN KOKOUSTA, nimenomaan siksi, että kokous ei viivästy valtakirjojen tarkastusten vuoksi!

    Valtakirjoejn tarkastus on ollut käytäntönä noin 4 vuotta eli 8 kokouksessa (en tarkistanut iahn pilkulleen onko kaikissa 8 kokouksessa näin ollut, mutta halukkaat voivat tarkistaa asian Westie-lehdistä kokouskutsuista), eli järjetelyä voidaan pitää jo vakiintuneena käytäntönä.

    Asia on selvietty ennen käytöntöön ryhtymistä ja tämä käytäntö on mahdollista eikä ole mitenkään kiellettyä.
    Jos viitsit selata muidenkin rotujärjestöjen tietoja, sama käyntäntö on yleinen muuallakin, joten tuskin mitään rikkovat sääntöä hekään.

    VastaaPoista
  2. Ohittaaako oikeasti "yleinen käytäntö", tai mitä muut yhdistykset tekevät, kaiken sen mitä yhdistyksen säännöissä lukee?

    Westiekerhon omissa säännöissä on kokouksissa käsiteltävät asiat kohta 3) valtakirjojen tarkistus. Tämä ko kohta WESTIEKERHON OMISSA säännöissä tekee valtakirjojen tarkistamisen ennen kokousta laittomaksi, siitä riippumatta mitä toisten yhdistyjen säännöt ja käytännöt sanovat.

    Olen samaa mieltä, että että valtakirjojen tarkistus ennen kokousta on järkevää ja säästää aikaa, mutta niin kauan kun westiekerhon omat säännöt vaativat ne tarkistamaan kokouksen kohdassa 3. ei oikein muutakaan voi tehdä, ja periaatteessa nuo 4 vuotta ja 8 kokousta on näin olleet laittomia rikkoessaan westiekerhon omia sääntöjä. Sääntömuutosta siis tekemään, jotta valtakirjojen tarkistukseen saadaa jotain järkeä laillisesti ;)

    VastaaPoista
  3. Kaikissa yhdistyksissä, joissa itse olen ollut aikaisemmin on valtakirjat tarkistanut jäsensihteeri kokouksen aikana, eikä tämä tapahtuma ole keskeyttänyt varsinaisen kokouksen eteenpäin kulkemista. Kokouslista kannattaa suunnitella niin, etteivät äänestystä vaativat asiat ole ensimmäisenä. Näin valtakirjojen tarkistaminen onnistuu myös kokouksen aikana.

    VastaaPoista