maanantai 1. maaliskuuta 2010

Keskitasoisia westieitä

Westielehden Vuolasvirtapalkitun haastattelussa oli lause: "Mielenkiinnolla seuraan uusien pentujen rekisteröintiä kennelliiton sivuilta, kauheinta on huomata miten jotkut kasvattajat suosivat samaa keskitasoa jopa huonompaa urosta nartuilleen, jotka nekään eivät välttämättä täytä westiekerhon jalostustoimikunnan asettamia vähimmäisvaatimuksia jalostukseen käytettäville westeille".

Lauseessa kaksi asiaa sai mietteliääksi:
1. Minkälainen on keskiverto westie, kuka sen määrittelee ja millä perusteilla?
2. Jalostustoimikunta ei aseta vähimmäisvaatimuksia jalostuskoirille. Se tekee esityksen yhdistyksen kokoukselle JTO:sta ja ko. kokous sen sitten sorvaa hyväksyttävään muotoon. "Päätösvalta yhdistyksessä kuuluu sen jäsenille, jotka käyttävät päätösvaltaansa yhdistyksen kokouksissa", sanoo yhdistyslaki.

Kennelliiton sivuilta, koiran jalostuksen keskeiset tavoitteet ovat:
1.rodun geneettisen monimuotoisuuden turvaaminen, monessa rodussa jalostuspohja on jo riskialttiin suppea
2.rodunomaisen ja yhteiskuntakelpoisen luonteen säilyttäminen, käyttöominaisuuksien kehittäminen
3.koiran elämän ja sen pidon ja käytön kannalta vakavimpien perinnöllisten sairauksien ja vikojen vähentäminen ja niiden leviämisen ehkäiseminen

4.rotutyypillisen ulkomuodon säilyttäminen ilman turhaa liioittelua
 
Eli arvioidaanko keskivertowestietä näyttelytulosten, geneettisen monimuotoisuuden, luonteen vai terveyden perusteella. Tällä listalla rotutyypillinen ulkomuoto tulee vasta viimeisellä sijalla.
 
Jos mietitään, mikä vaikuttaa pennunostajan tulevaisuudessa eniten, niin esiin nousee varmasti ensiksi terveys (ja siihen vaikuttaa tietty tuo geneettinen monimuotoisuus ja perinnölliset sairaudet) Toiseksi tulee koiran luonne, sen kanssa on elettävä joka päivä. Näistä asioista ei löydy juurikaan tietoa SKL:n jalostusnetistä, vaan se tieto täytyy hankkia muualta.
 
Jos jalostus perustuu pelkästään näyttelytuloksiin, ollaan mielestäni pahasti hakoteillä. Viime vuosien matadorsiitos on juuri tätä lyhytnäköistä toimintaa, jossa yhsi "champpiooni" astuu kaikki kulmakunnan nartut ja vielä niin lyhyessä ajassa, ettei jälkeläisnäyttöä ole. Eikö jalostuksen tärkein oppi ole, että koiran arvo mitataan sen jälkeläisissä? Jos ja kun sitten ko. koira kantaa jotain vakavaa sairautta, on soppa valmis.
 
Tällainen toiminta sotiin myös tuota tärkeintä tavoitetta eli geneettisen monimuotoisuuden turvaamista vastaan.
 

3 kommenttia:

  1. Matadoori kasvattajat eivät vaan kykene/viitsi ottaa asioista selvää. Mikä onkaan helpompaa "kasvatus työtä" kuin teettää pennut kahdella ns.voittajalla. Ei siinä "kasvattajan" tarvitse paljon älynystyröitä vaivata. Sitten vielä jakavat näitä turhia titteleitä toisillensa. Ajatelkaa, että tämän humpuuki palkinnon saamiseen ei vaadita edes JTO:n noudattamista.

    VastaaPoista
  2. Edellisen kommentin näkyvyydessä oli pieniä asetusongelmia, pahoitteluni kirjoittajalle.

    VastaaPoista
  3. SKL:n jalostusstrategialuonnoksessa on ehdotus perustaa Vuolasvirtapalkinnon oheen terveys-, luonne- ja monimuotoisuusjalostukseen kannustava palkinto, hyvä ehdotus!

    VastaaPoista